Blic 5. jul 2002

Tužilaštvo obnavlja istragu o smrti Dade Vujasinović

BEOGRAD - Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za obnavljanje istrage o smrti novinarke Dade Vujasinović. Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine i istraga je tada, u prvom nalazu, utvrdila da je izvršila samoubistvo. Porodica je, međutim, angažovala ekipu veštaka, koja je naknadno zatražila obnavljanje istrage, sumnjajući u nalaz zvanične istrage da je Dada Vujasinović mogla da izvrši samoubistvo iz lovačke puške. Okružni sud je 1998. godine, četiri godine nakon pogibije, odlučio da istraga bude obnovljena, ali njeni rezultati nisu objavljeni. Kao glavni razlog za sumnju u nalaz da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo pominjalo se to da su na fotelji, gde je pronađeno njeno telo, nađeni i uzorci krvi dvaju različitih krvnih grupa.

 

Agencijska vest objavljena jula 2002.

Obnovljena istraga (samo)ubistva Dade Vujasinović 12. jul 2002.

Era neobjašnjenih i sumnjivih ubistava ili samoubistava javnih ličnosti, počela je, čini se još 1994. godine misterioznom smrću Dade Vujasinović, novinarke Duge. Da li je policija na tragu da sazna sta se u noći između 7. i 8. aprila 1994. godine zaista događalo u novobeogradskom stanu porodice Vujasinović, pitanje je koje se ovih dana često spominje.

Istražno odeljenje Okružnog suda u Beogradu ponovo je početkom jula aktiviralo predmet i biće saslušani svi akteri ovog nemilog događaja, koji je obeležio period jednog režima. Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine, a istraga je u prvom nalazu, utvrdila da je novinarka izvršila samoubistvo lovačkom puškom. A onda su počeli da pristižu dokazi, koji demantuju policijske izveštaje. Porodica angažuje ekipu veštaka, koja je naknadno zatražila obnavljanje istrage, sumnjajući u nalaz zvanične istrage. Četiri godine kasnije Okružni sud 1998. godine, obnavlja istragu, ali njeni rezultati do sada nisu objavljeni.

Sramota je što se na ovo čekalo toliko godina, kaze Branislav Tapušković, advokat koga su u početku angažovali roditelji preminule novinarke. Rekonstrukcija je bavljena odavno i predmet je uzaludno bio u sudu. Niko se nije setio da ga aktivira. A još onda je bila neophodna nova istraga. Dokaze, koji potkrepljuju izjave da Dada Vujasinović nije izvršila samoubistvo, roditelji pokojnice jos čuvaju. Fotelju kao glavni dokaz, na kojoj se pored Dadine nalazi krv nepoznate krvne grupe, mnogo puta nudili su stručnjacima za analizu DNK. Na ručici fotelje, pored krvi Dade Vujasinović, pronađeni su tragovi druge krvne grupe. Telo je bilo pomerano i stan je bio u neredu.

I otac preminule novinarke, Radislav Vujasinović, neprestano je policiji i tužilaštvu ukazivao na nered koji je zatekao u stanu gde je pronađena mrtva njegova ćerka. Luster na plafonu bio je iščupan, krvavi otisci prstiju bili su sa strane fotelje, pramenovi Dadine kose razbacani po podu, oštećene slike na zidu. Njen tadašnji kolega iz Duge Milomir Marić, kaže da ona nije imala razloga da se ubije, ali da su u to vreme i njemu i njoj pretili mnogi. I tada se pričalo da je Dada Vujasinović pisala tekstove koje nije bilo moguće preživeti.

Sa druge strane Milan Sarajlić, zamenik okružnog tužioca tvrdi da Okružno javno tužilaštvo nije podnelo zahtev za obnavljanje istrage o smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, već je policiji dalo nalog da obavi informativne razgovore sa osobama koje su u medijima davale izjave da nešto znaju. On je naglasio i to da tužilastvo nikada nije ni podnosilo zahtev za sprovođenje istrage, jer je Odeljenje za krvne i seksualne delikte utvrdilo da ne postoje dokazi koji bi ukazivali da je Vujasinovićeva ubijena.

Telo Dade Vujasinović, pronađeno je 9. aprila 1994. godine, u stanu gde je živela. U obdukcionom zapisniku piše da je preminula dan ranije u 1.30 ujutru. Kraj nje je pronađena očeva lovačka puška.

Dada Vujasinović, ostaće upamćena po seriji tekstova sa mnogih ratišta, napisima o teškom kriminalu u kojim se spominju mnogi, sada već pokojni predstavnici vrelog beogradskog asfalta.

 

Blic 21 april 2003.

Journalist Dada Vujasinovic has not committed suicide

Many facts indicating murder

Belgrade - Referring to police find, Serbian Government mentioned few days ago officially and for the first time that journalist Dada Vujasinovic might have been killed.

In official reports as of 1994 her death was qualified a suicide. However, according to information that the Police got during 'Sward' operation the gang of Zeljko Maksimovic Maka committed almost all of the murders in the first half of 90s at the order of then State Security chief Jovica Stanisic. Arrested members of Maka's gang might lead to solution of Dada Vujasinovic's murder.

Dada Vujasinovic was found dead in her flat on April 8, 1994. The police said she committed suicide, but her parents have never believed in that report and on July 5, 2002 request for new investigation was submitted. She was writing about the war and the criminals. One of her last articles was about Zeljko Raznatovic Arkan. She mentioned all details that Arkan did not want anybody to know.

 

 

 

 

This Website www.DadaVujasinovic.com is dedicated to Dada Vujasinovic, a murdered journalist.
Internet prezentacija www.DadaVujasinovic.com je posvećena ubijenoj novinarki Dadi Vujasinović.
"Dead Journalists Society": Dada Vujasinovic, Slavko Curuvija, Milan Pantic, Dusko Jovanovic. Rest in peace!
"Društvo mrtvih novinara" : Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Duško Jovanović. Počivajte u miru!

Početak   Biografija   Mediji   Dada piše..   Knjiga      I još nešto..   Kontakt


Copyright © A. Vujasinović, 2004